← Zpět na aktuality
← Zpět na aktuality

Začala konference Signal Forum!

12. 10. 2024 → Signal 2024

Po dlouhých přípravách se na půdě Centra architektury a městského plánování setkávají zástupci CERNu, Googlu, kreativci, umělci i nadšenci do technologií a inovací. Přečtěte si, jak probíhal první den!

 

Ještě před začátkem oficiální registrace přicházeli do CAMPu první návštěvníci, kteří se nezalekli deštivého počasí. Úvodní slovo si vzala spolu kurátorka Lucia Dubačová s ředitelem Signal Festivalu Martinem Poštou. Prvním dnem Signal Fora se přednášky tematicky dotýkaly ekosystémů strojů a her, neboli jaký vliv mají na společnost nové technologie a jak je může lidstvo využívat ke své prosperitě nebo zábavě. 

 

Každý blok zahajuje  Bartosz Frąckowiak a vnáší tak do jednotlivých kapitol první zamyšlení. Michela Magas spojující design a technologie, výzkum a průmysl, poradkyně nejen Evropské komise, lídrů zemí G7 a členka Poradního výboru v CERN polemizovala nad tím, jak mohou technologie pomoci ke zlepšení komunikace nejen mezi komunitami, ale mezi odlišnými druhy jako jsou lidé, fauna nebo flora. “Technologie stojí na obrovském množství dat, která jsou jakýmsi jazykem a nástrojem pro pochopení dalšího druhu.” řekla. Když připravovala s kolegy výzkum na měření zvuku v moři, který by mohl pomoci většímu napojení se na přírodu, nejspíš ji nenapadlo, jak bude mít tento formát obrovský vliv na pochopení měnícího se klimatu. 

 

Italský umělec Quayola podotkl, že propojení technologií a umění je přirozeným vyústěním toho, že lze technologie využívat jako nástroj pro interpretaci hlubokých myšlenek, ale že není podstatné, jestli umění přivede mezi široké masy. Dopolední blok doplnila i druhá spolu kurátorka Irini Mirena Papadimitriou a moderátorka panelové diskuse Pavlína Louženská, která bravurně koordinovala otázky z publika.

 

Obědová pauza přišla vhod tak akorát pro utřídění si myšlenek a navázání prvních networkovacích kontaktů. Bartosz se opět zhostil úvodu tentokrát do tématu ekosystémy her. Jsou lidé a příroda jedno a totéž nebo jsme jako lidstvo již vystoupili nad ní? Je to snad celé hra?

 

Carlos Bremond na projektech pařížského studia Superbien dokazoval, že lze technologie využívat jako nástroj. Podle něj bychom se měli více zaměřit na přirozené upozadění technologií do každodenního života a naopak vyzdvihovat lidskost, která stojí nad ní. Podle Carlose nemohou technologie zcela nahradit lidskou schopnost vyprávět příběhy a sdílet emoce. Přesto však svoji přednášku zaměřil převážně na představení imerzivních projektů, kde velkou roli hrají lidé ovládající technologie tak, že společně s nimi vytváří umění, které mají však naprosto ve svých rukách. Některé z nich jsou přímo zaměřené na děti, což vyvolalo během panelové diskuse debatu ohledně dopadu na nejmladší diváky.

 

Mark H. Geary zastupující Google Arts & Culture Lab většinu své prezentace věnoval otázce, jak mohou data pomoci přibližovat lidem zprvu vzdálená a nepředstavitelná témata, jakým může být i globální změna klimatu. Odvážně hodil mezi diváky myšlenku, že technologie mohou lidem pomoci přiblížit se zpět přírodě. Pokud je budeme využívat k porozumění přírodě a zvířatům a k jakémusi dekódování tohoto odlišného jazyka. “Naše algoritmy ale nejsou dokonalé. Potřebujeme dále prohlubovat dialog.” zmínil na konci přednášky.

 

Cecilie Waagner Falkenstrøm je dánská umělkyně, která se vzhlédla v AI technologiích a ve svých uměleckých dílech se zaměřuje na zkoumání právě tohoto fenoménu již od roku 2016. Zaujala jí lidská fascinace i strach z AI. Jedním z jejích představených projektů je taneční vystoupení o 9 tanečnících, kdy je AI součástí představení. To se postupně od tanečníků učí lidským emocím a výrazům a každé další představení je tedy jiné a současně vyvinutější od toho předchozího.

 

Velice příjemným odlehčením na závěr pátečního dne bylo vystoupení Foxdog Studios. Lloyd a Peter přilákali do sálu zdaleka nejvíce diváků a všechny do svého performance zapojili. Mohli jsme pomocí telefonu ovládat na obrazovce digitální hry a ve druhé části dokonce jednoduchého robota, díky kterému celé auditorium v CAMPu uvařilo společně britskou snídani – párky a fazole. Vystoupení bylo plné smíchu a uzavřelo první den konference. 

 

Zamyšlení na závěr: je to náhoda nebo není? Soutěž v písmenkovém tetrisu vyhrál sám ředitel Signal Festivalu Martin Pošta! Gratulujeme.:)